Revoluție în chirurgia cosmetică!

Folosind o imprimantă bio 3D, cercetătorii au reușit să imprime celule de cartilaj uman în forma unei urechi umane, potrivit Societății Americane de Chimie. O echipă de cercetători de la Wallenberg Wood Science Center din Suedia a anunțat la o întâlnire a Societății Americane de Chimie că a găsit o cale de a imprima bio 3-D un cartilaj folosind o cerneală compusă din celule umane.

Revoluție în chirurgia cosmetică!

Noua metodă ar putea conduce la proteze și țesuturi de înlocuire „personalizate” pentru nasuri, genunchi și urechi afectate. Are o mulțime de aplicații potențiale în chirurgia plastică, medicina sportivă și tratamentele pentru artrită.

Profesorul Paul Gatenholm, care conduce cercetarea, este entuziasmat de implicațiile noii tehnici:  “Interesul echipei noastră este să colaborăm cu chirurgi plastici pentru a crea cartilaj care să repare vătămările produse de răni sau de cancer. Lucrăm pe ureche și nas. Sunt părți ale corpului unde chirurgii au dificultăți când încearcă să le repare. Să sperăm însă că într-o zi le vor putea îndrepta cu o imprimantă 3-D și o cerneală făcută din celulele pacientului”.

Cum să printezi o ureche?

Pentru a crea cerneala bio, echipa lui Gatenholm a pornit de la 0 și a învățat cum să producă o cerneală din celule umane care să nu colapseze într-o masă dezordonată gelatinoasă de îndată ce este imprimată. Echipa a rezolvat această problemă prin încorporarea unui tip de „schelă” în biocerneală: au amestecat o pastă de polizaharide, obținută din alge brune cu un cocktail din fibrile mici de celuloză și condrocite umane (celule producătoare de cartilaj).

Rezultatul a fost o cerneală maleabilă de celule care poate fi imprimată în orice formă dorită și, mai important, îți reține forma cu „skeletonul” ei de fibrile intern. Condrocitele din cerneală au fost capabile să genereze cartilaj cel puțin într-un vas Petri. Următorul pas a fost testarea performanței biocernelei într-un țesut viu.

Echipa a grefat țesuturile imprimate pe șoareci și au descoperit că grefele au rezistat și au produs cartilaj. Pentru a crește producția de celule noi, cercetătorii au folosit celule stem mezenchimale omenești (obținute din măduvă osoasă); este o metodă demonstrată, întrucât celulele stem par să accelereze propagarea celulelor primare.

Rezultatele au fost încurajatoare și Gatenholm și echipa sa încearcă să-și extindă cercetările pe aplicații concrete, din lumea reală. Aceștia colaborează cu un chirurg plastic pentru a elabora acest proces și dezvoltă chiar o piele artificială umană 3D pentru testarea cosmeticelor.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search